Vältä kattoremontti – hoito-ohjeet katolle

Usein talon katot jäävät oman onnensa nojaan, sillä harvalla tulee mieleen kiivetä katolle tarkistamaan sen kunto. Usein katolle kiipeääkin vuoden aikana vain nuohooja, joka käy savupiippua nuohoamassa.

Kattoremontti kustantaa useita kymmeniä tuhansia ja on remonttina hankala. Siksi kannattaa tehdä kaikkensa, jotta pystyy siltä välttymään. Liian usein ihmiset kuitenkin havahtuvat tähän liian myöhään, vettä kun tulee jo sisätiloihin. Tavallisimmat kattoremontin syyt ovat aluskatteen viat, rakenteen tuuletusongelmat ja katon vanha ikä. Tiilikaton ikä on noin 50-70 vuotta.

Katto pitäisi tarkistaa kaksi kertaa vuodessa. Erityinen huomio pitäisi kiinnittää läpivientien juuriin (kattoluukut ja -ikkunat), katon lappeisiin, sisäjiiriin, vedenpoistojärjestelmön toimivuuteen, hoitosiltoihin, lyijynostoihin ja yleensäkin katteen kuntoon.

Lisäksi rännit tulisi puhdistaa aina märistä lehdistä, havunneulasista, ja muusta tavarasta, joka jäätyessään rikkoo sadevesijärjestelmän. Ellei näin tee, tapahtuu vuotoja, jotka voivat aiheuttaa rakenteissa isojakin ongelmia. Jos talven aikana saadaan runsaasti lunta, kannattaa myös tarkkailla ettei lumi riko katetta, kattovarusteita tai –rakennetta. Jäätä ei saa poistaa hakkaamalla vaan ainoastaan sulattamalla.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *