Sähkölaskusta säästäminen

Kodin arjessa on useita kohteita, missä tulee tuhlattua rahaa vahingossa. Yksi näistä on sähkö. Sähkössä säästämisen ensiaskeleet voi ottaa irrottamalla niiden sähkölaitteiden töpselit pistorasioista, jotka eivät vaadi jatkuvaa sähköä eivätkä ole juuri sillä hetkellä käytössä. Esimerkiksi yöksi kannattaa irrottaa sähköverkosta televisiot, tietokoneet sekä esimerkiksi kännykkälaturit, joissa on jonkinlainen muuntajan sisältävä virtalähde. Vaikka telkkari olisi pois päältä, niin laitteen virtalähteessä on edelleen herätevirta, joka kuluttaa vähän sähköä. Vaikka kulutus on minimaalinen, niin tässä pätee vanha sananlasku; pienistä puroista koostuu suuri virta, eli kun laitteet kuluttavat vähän ylimääräistä sähköä ympäri vuoden, niin lopullinen kulutus saattaakin kasvaa melko suureksi. Vinkkejä sähkönkulutuksen hillitsemiseksi löytyy verkosta paljon.  Toinen hyvä tapa säästää sähkölaskussa on kilpailuttaa sähkön hinta mahdollisimman järkevälle tasolle.

Yllättäviä faktoja sähkön kulutuksesta:

  • Jos 60w hehkulamppu on päällä 8h päivässä, niin se tarkoittaa sähkölaskussa noin 15€ vuodessa
  • Ikkunoiden tiivisteiden pitävyys vaikuttaa sähkönkulutukseen
  • Jos kylmälaitteet (jääkaappi/pakastin) on sijoitettuna tiskikoneen lähelle, kuluttaa se enemmän sähköä
  • Jääkaapin oikea lämpötila on +5 ja pakastimen -18. Jokainen lisäaste lisää sähkön kulutusta noin 5%
  • Uusi jääkaappi voi maksaa itsensä takaisin hyvinkin nopeasti alentuneena sähkökulutuksena
  • Pöytätietokone kuluttaa sähköä vuodessa jopa 500kWh kun taas kannettava kuluttaa vain noin 25kWh vuodessa

Mistä sähkölasku koostuu?

Sähkön hinta koostuu useasta komponentista, jotka kaikki vaikuttavat sähkön hintaan. Näitä komponentteja ovat esimerkiksi kiinteä perusmaksu sekä kulutusmaksu. Perusmaksu veloitetaan yleensä kuukausittain ja kulutusmaksu taas määräytyy nimensä mukaisesti, kulutetun sähkön määrän mukaan. Nämä kaksi tekijää taas muodostavat sekä siirtopalvelun, että tariffin, eli sähköenergian hinnan. Siirtopalvelulla tarkoitetaan sähkön tuomista sähköverkon kautta kuluttajalle. Palvelun toimittaja riippuu siitä missä asuu koska siirtoon vaaditaan fyysinen verkko ja päällekkäisiä verkkoja ei ole, joten on vain yksi mahdollinen toimittaja aina yhdessä paikassa. Sähkön siirron osuus on noin 30% sähkön hinnasta.

Siirtopalvelun hintaan vaikuttaa:

  • Sähköverkon rakentamiskulut
  • Ylläpidon ja käytön kustannukset
  • Suomen kantaverkon käytöstä maksettavista kustannuksista

Sähkön hintaan vaikuttaa myös verotus. Verotus sähkön suhteen jakautuu kahteen luokkaan, joista toinen koskettaa suurinta osaa, koska se sisältää kotitaloudet. Kotitalouksia koskeva veron osuus sähkön hinnassa on noin 2,1 snt/kWh. Viimeisenä vaikuttavana tekijänä on sähköenergian hinta, joka on se komponentti, mihin kulutta voi hintaa kilpailuttamalla vaikuttaa. Eli nyt uusi välilehti auki ja sähkösopimusta kilpailuttamaan.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *