Säästövinkit pukeutumiseen

vaatteitaMatti kukkarossa ei tarkoita hyvästejä tyylikkäälle ja persoonalliselle pukeutumiselle. Tarkan markan vaateshoppailijan kannattaa muistaa, että köyhällä ei usein ole varaa halpaan. Varsinkin päivittäin käytettävissä vaatteissa kannattaa panostaa laatuun, joka kestää paremmin toistuvia pesuja. Ajattomat, vähän hintavammat vaatteet myös pakottavat harkitsemaan ostoksia tarkemmin, jolloin hankinta on varmasti perusteltu ja mieluinen.

Vältä siis heräteostoksia, vaikka kuinka halpoja, ja mieti mitä oikeasti tarvitset vaatekaappiisi! Tee muutaman kerran vuodessa inventaario vaatevalikoimallesi, jolloin näet paremmin mitä puutteita siinä todellisuudessa on. Voit jopa löytää vanhan suosikkimekon kaapin uumeniin kätkeytyneenä. Samassa yhteydessä voit lajitella vaatteet vaikkapa kasoihin ”säilytettävät”, ”korjattavat” ja ”kierrätettävät”. Pitkiä aikoja käyttämättä olleet tai liian pienet vaatekappaleet voi myydä kirpputorilla, jolloin saa muutaman setelinkin itselleen.

Halpavaate-ketjut kannattaa yleensä kiertää kaukaa, jos toiveena on pitkäikäiset vaatekappaleet ja sitä kautta säästäminen. Niistä voi kuitenkin tehdä löytöjä, kun malttaa tutkailla materiaaleja, saumoja ja pesu-ohjeita. Edullisista ketjuista kuten H&M ja Gina Tricot voi hankkia myös harvemmin käytettäviä asuja, kuten bile – mekon, koska niiden käyttö- ja pesukerrat ovat niin vähäisiä, että vaatekin kestää pitkään.

Tsekkaa ketjuliikkeissä myös koru- ja asusteosastot. Saat helposti yksinkertaiseenkin asuun näyttävyyttä ja piristystä esimerkiksi suurella kaulakorulla tai värikkäällä huivilla. Nämä eivät myös rokota lompakkoa monella kympillä.

Kaikkia vaatteita ei tarvitse ostaa uutena. Muun muassa kirpputoreilta ja netin huutokaupoista (esim. Huuto.net ja eBay) voi hankkia jopa merkkituotteita pikkurahalla. Kavereiden kanssa voi pitää myös omia kierrätys-kemuja tyylillä ”toisen roska on toisen aarre”. Pidä kuitenkin kierrätettyjäkin vaatteita hankkiessa mielessä, että vähäisiä rahoja on turha laittaa tarpeettomiin, väärän kokoisiin tai vaikeasti yhdisteltäviin rätteihin. Eli jälleen: osta vain sitä, mitä tarvitset ja oikeasti käytät.

Ompelutaitoinen voi säästää lisäksi pitkän pennin korjaamalla ja uudistamalla vaatteet itse.  Vaatteita ei todellakaan kannata hylätä pienen reiän tai purkauman takia, kun ne voi helposti parsia huomaamattomiksi. Taitava tekee kokonaisia asuja itse, suurimmalta osalta onnistuu vaikkapa lämpimän pipon tai kaulaliinan kutominen.

Juhlavaatteita hankkiessa kannattaa hyödyntää alan liikkeiden alanneusmyynnit ja vaikka ei juuri alennusmyyntiaikoihin löydäkään kukkarosta tarpeeksi rahaa, kannattaa silloin miettiä lainaamista kaverilta, pikalainaa tai esim. ostoluottoa. Kun vaatteet ovat puoleen hintaan, tulee lainanotto silti halvemmaksi jopa hieman korkeammalla korolla, kuin että juhlamekon ostaisi esim. normaalihintaisena.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *