Rahastosijoittaminen on helppo tapa sijoittaa tuottavasti

Tuntuuko osakesäästäminen sinusta vaikealta, mutta haluat silti säästöjesi tuottavan perinteistä pankkitiliä paremmin? Siinä tapauksessa rahastosijoittaminen saattaa olla juuri sinulle sopiva vaihtoehto. Kun sijoitat rahastoon, huolehtii rahastoyhtiö puolestasi kaikista yksityiskohdista — voit itse tyytyä seuraamaan rahaston tuottoa vaikkapa puolen vuoden välein.

Rahastoja joka lähtöön

Nykyään markkinoilla on lukemattomia erilaisia sijoitustuotteita ja sijoitusrahastoja. Useimmat suomalaiset varmasti valitsevat säästöilleen jonkun vakavaraisen pankin tarjoaman

  • osakerahaston
  • yhdistelmärahaston tai
  • korkorahaston.

Eri rahastot sijoittavat asiakkaiden varallisuuden erilaisiin sijoitustuotteisiin. Niiden riskipitoisuus vaihtelee, ja sen myötä erityyppiset rahastot myös tuottavat erilaista odotustuottoa.

Osakerahastot sijoittavat osakkeisiin

Osakerahastot sijoittavat nimensä mukaisesti asiakkaiden varat osakemarkkinoihin. Koska osakkeet tuottavat keskimäärin parempaa tuottoa kuin korkomarkkinat tai muut sijoituskohteet, on pitkällä tähtäimellä osakerahasto aina seka- tai korkorahastoa tuottavampi vaihtoehto.

Toisaalta osakerahaston tuotto ja arvo vaihtelee vuosien varrella suuresti. Sen vuoksi sijoitus on aina korkorahastoa riskipitoisempi. Jos hermosi eivät kestä arvon vaihtelua, kannattaa sinun pysyä erossa osakerahastoista.

Korkorahasto sijoittaa korkomarkkinoille

Valtiot, kunnat ja yritykset lainaavat jatkuvasti rahaa markkinoilta. Ne myyvät lainat markkinoille nimellisarvoltaan erittäin suurina joukkolainoina eli joukkovelkakirjoina. Nämä ovat usein vain suursijoittajan ulottuvissa.

Sen vuoksi korkorahasto on usein piensijoittajan ainoa mahdollisuus sijoittaa korkomarkkinoille. Tällöin korkorahasto sijoittaa asiakkaan varat rahaston sijoitusprofiilin mukaisella tavalla.

Korkorahaston riski on selvästi osakemarkkinoita alhaisempi. Vastaavasti myös niiden tuotto jää osakerahastoja alhaisemmaksi, kuitenkin se keskimäärin ylittää pankkitilille maksetun koron selvästi.

Seka- eli yhdistelmärahastot

Yhdistelmärahastot sijoittavat osan varoista osakemarkkinoille, osan korkomarkkinoille. Tämän vuoksi niiden riski- ja tuotto-ominaisuudet ovat osake- ja korkorahastojen välimaastossa. Siten ne sopivat sijoittajalle, jotka ovat valmiita ottamaan jonkun verran riskiä.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *