Kun sähkö hylkäsi Japanin toimitilat

toimitilat sähköJapanin tuhoisasta tsunamista ja Fukushima I –voimalan onnettomuudesta on kulunut vajaa puoli vuotta. Japanissa on puhallettu yhteen hiileen, jotta hommat saataisiin raiteilleen. Setsuden, eli sähkönsäästö on yksi monista toimenpiteistä, jotka auttavat Japanin takaisin jaloilleen.

Tsunamin vaikutus valtava

Maaliskuun 11. päivä voimakas maanjäristys iski Japanin pohjoisosiin, jonka seurauksena tuhoisa tsunami pyyhkäisi Tokion lähiseudulta jopa neljänneksen alueen sähköntuotantokyvystä.

Luonnonmullistus vaikutti suuresti koko Japaniin ja sen talouteen, mutta Tokion metropolin ja sen lähiympäristön seudulla välittömän vaikutuksen kohteena oli 53 miljoonaa ihmistä. Tsunamin seurauksena 16 000 ihmistä menehtyi, 5 700 loukkaantui ja 4 600 on kateissa. Samainen tsunami huuhtoi ihmisiä kuolemaansa jopa Indonesiassa ja Yhdysvaltojen Kaliforniassa asti.

Jokainen kantaa kortensa kekoon

Tässä kohtaa setsuden tulee apuun. Setsuden, suomeksi sähkönsäästö, on massiivinen kansanliike sekä julkisen hallinnon, yritysten että yksityisten ihmisten piirissä Japanissa. Puhutaan jopa setsuden-kulttuurista. Yritysten toimitilat ja ihmisten kodit pidetään toimintakunnossa, mutta sähköä säästetään niin paljon kuin mahdollista.

Esimerkiksi hissit saattavat olla pois käytöstä, televisiot pois päältä tai niiden kirkkautta pienennetty. Junat ja metrot jättävät vuoroja välistä, ja tuulettimet eivät paahda koko päivää täysillä. Jokainen japanilainen tekee töitä yhteisen hyvän eteen.

Töihin t-paidassa ja shortseissa

Setsuden on vaikuttanut jopa ihmisten pukeutumiseen. Japanilaiset tunnetusti pukeutuvat varsin formaalisti työpaikoilleen. Puvut ja pikkutakit eivät kuitenkaan ole fiksu vaihtoehto, kun työpaikan sähkö ja siten ilmastointi ovat normaalia pienemmällä toimintakapasiteetilla. Puvut ovatkin vaihtuneet t-paitoihin ja shortseihin.

On ihailtavaa ja myös ironista, kuinka katastrofi voi yhdistää ja lähentää kansakuntaa.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *