Ilma-vesilämpöpumppu – Kilpailukykyinen lämmöntuottaja

Scanvarm ilma-vesilämpöpumppuJo vuosien ajan edullisimpana lämmitysvaihtoehtona toiminut kaukolämpö saa vuosittain yhä kovemman haasteen erilaisista, vaihtoehtoisista lämmitysratkaisuista. Tekniikan kehittyessä muun muassa ilmalämpöpumpuista ja maalämpöpumpuista pystytään valmistamaan entistä energiatehokkaampia ratkaisuja. Lähivuosina yksi “uusi” vaihtoehtoinen lämmitysmuoto on kehittynyt jopa maalämmön tasolle. Suomalaisille ei ehkä niin tutusta ilma-vesilämpöpumpusta on kehittyneen teknologian saattelemana tullut erittäin kilpailukykyinen lämmön lähde.

Ilma-vesilämpöpumpun toimintaperiaate

Monille on varmasti tuttua, miten ilmalämpöpumppu toimii. Ilmalämpöpumppu varastoi lämpöenergiaa ulkoilmasta ja puhaltaa sen sitten huoneilmaan lämmittäen näin huoneistoa. Ilmalämpöpumppu on siis ilmasta ilmaan -lämpöpumppu. Ilma-vesilämpöpumppu toimii samalla periaatteella, mutta ulkoilmasta varastoitu lämpö siirretään veteen, joka tekee ilma-vesilämpöpumpusta ilmasta veteen -lämpöpumpun.

Lämmitetty vesi voidaan kierrättää esimerkiksi huoneiston vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä. Lisäksi ilma-vesilämpöpumpun avulla voidaan lämmittää käyttövesi. Koska ilma-vesilämpöpumpulla voidaan lämmittää huoneilman lisäksi myös käyttövesi, on sen potentiaaliset säästöt suuremmat kuin ilmalämpöpumpulla.

Ilma-vesilämpöpumppu vai maalämpö?

Käyttökohteiden perusteella ilma-vesilämpöpumpun kanssa vertailukelpoisin lämmitysmuoto on maalämpö. Molempia hyödynnetään lämmittämään sekä huoneilma että käyttövesi. Keski-Euroopassa ilma-vesilämpöpumppu on kustannustehokkaampi, mutta Suomessa ilmasto asettaa lämmitysratkaisuille omat haasteensa.  Fakta tänä päivänä on, että ilma-vesilämpöpumppu tarvitsee rinnalleen varalämmönlähteen kovimpina talvipakkasina. Varalämmönlähteenä voidaan käyttää esimerkiksi sähkövastuksia, jotka avustavat ilma-vesilämpöpumppua lämmittämään veden.

Suomessa ilma-vesilämpöpumpun kustannussäästöt verrattuna maalämpöön syntyvät asennuskustannuksista. Ilma-vesilämpöpumppu voidaan nimittän asentaa sekä uusiin että vanhaihin rakennuksiin ilman suuria muutostöitä. Lisäksi ilma-vesilämpöpumppu ei vaadi maalämpöpumpun tapaan suuria ja erittäin kalliita poraustöitä. Jos talo sijaitsee esimerkiksi kalliomaaperällä, niin porauskustannukset saattavat olla useita kymmeniätuhansia euroja.

Tekniikan kehittyessä ilma-vesilämpöpumppu tulee todennäköisesti ohittamaan maalämmön kustannustehokkuudessa. Esimerkiksi kotimainen Scanvarm ilma-vesilämpöpumppu on kehitetty tehokkaaksi suomalaisiin olosuhteisiin. Suomalaiset lämpöpumppuvalmistajat pyrkivätkin kehittämään koko ajan energia- ja kustannustehokkaita ratkaisuja Suomen markkinoille.

Lisätietoa ilma-vesilämpöpumpuista löydät täältä.

Oletko pohtimassa itsellesi lämmitysmuotoa tai kenties jo löytänyt sen sopivimman? Jätä kommenttisi aiheesta!

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *