Eläkeläiset hinkuvat vuokra-asuntoihin

 

Suomessa on nykyään uusi ilmiö – eläkeläiset, jotka myyvät omistusasuntonsa ja haluavat asua vuokralla. Tämä joukko vain kasvaa vuosi vuodelta. Ilmiö on uusi Suomessa, koska Suomessa on yleensä arvostettu vain omistusasunnossa asumista. Periaatteena on pidetty, että jos on eläkkeellä, niin on noloa asua vuokralla. Asuntoasioita suunnitellessa on saatettu miettiä, että mitä muut vuokralla asumisesta ajattelevat? Olenko silloin saamaton, jos en ole saanut elämässäni sen vertaa varallisuutta, että voisin asua omassa omistamassani asunnossa elämäni loppuun saakka? Nuoruuden unelmissa on varmasti ajateltu, että eläkkeellä voi rentoutua omassa asunnossa, kun kaikki lainatkin on maksettu.

Tänä päivänä suomalaisten keskuudessa tällainen ajatusmaailma on hieman muuttunut . Ollaan menossa aina vain lähemmäksi kohti Eurooppalaista ajatusta siitä, että vuokralla asuminen on aivan yhtä hyväksyttävää laajassakin mittakaavassa.

Suomessa yhä useampi eläkeläinen joutuu tällä hetkellä miettimään, että riittävätkö rahat elämiseen. Maksukykyvaikeuksia ilmenee ja eläkeläisillä ei ole enää vahvaa uskoa omaan talouteensa. Saattaa olla tilanne, että eläkeläinen on jäänyt leskeksi ja kaikki kulut jotka puolison kanssa ennen jaettiin puoliksi, joutuukin nyt maksamaan yksin. Eläke saattaa olla pieni ja kaikki on Suomessa kallista; ruoka, sähkö, vaatteet, lääkkeet, hyvinvointipalvelut, ravintolapalveluista ja matkailusta nyt puhumattakaan. Jo pienikin vastoinkäyminen, yllättävä kuluerä tai elämänmuutos voi heilauttaa pienituloisen eläkeläisen elämän raiteiltaan. Eläkeläiselle tulee helposti eteen tilanne, jossa täytyy puntaroida omia voimavarojaan ja maksukykyään. Jos omistusasunnon realisointi tulee mahdolliseksi, niin se tehdään.

Eläkeläiset ovat haluttuja vuokralaisia vuokramarkkinoilla. He maksavat vuokran ajallaan, eivätkä aiheuta häiriötä. Eläkeläiset ovat luotettavia asujia, eivätkä halua vaihtaa asuntoa turhan usein. He ovat siistejä, eivätkä pidä juhlia jotka häiritsevät naapureita. Moni vuokranantaja valitsee siis mielellään eläkeläisen vuokralaiseksi.

Suurimmissa kaupungeissa vuokralla asuminen voi kuitenkin tehdä eläkeläiselle tiukkaa, sillä vuokrat ovat kaupungeissa ja niiden keskustoissa korkeat. Eläkeläisen täytyy tinkiä monesta muusta asiasta saadakseen asunnon hyvällä sijainnilla. Haja-asutusalueet ja niiden vuokra-asunnot eivät eläkeläisiä houkuttele, sillä terveyspalvelujen ja kauppojen on oltava lähellä. Monet kunnat tarjoavat eläkeläisille suunnattuja kunnan tai kaupungin asuntoja ja lisäksi on tarjolla monenlaisia palvelutaloja, joista eläkeläinen voi vuokrata asunnon. Palvelutalossa saa asunnon lisäksi myös turvaa ja arkea tukevia palveluja. Monien kaupunkien uudisrakentamisessa on huomioitu Suomen eläköityvä väestö hyvin ja rakenteilla on senioritaloja, joissa heidän erityistarpeensa on huomioitu. Taloissa on huomioitu esteetön liikkuminen, niissä on muun muassa tilavat hissit sekä mukavat piha-alueet ulkoiluun.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *