Auringosta maksutta energiaa aurinkokeräimellä tai aurinkopaneelilla

aurinko_pieniTarkoitus oli kirjoittaa artikkeli sähkön säästämisestä. Entä kun kaikki helpot toimet on jo tehty? Näillä tarkoitan, näitä ohjeita että valot sammuksiin, turha elektroniikka pois päältä kokonaan, mahdollisimman paljon puulämmityksen käyttöä, tehokas uunin ja hellan käyttö. Mitä ihminen voi seuraavaksi tehdä?

Etelä-Euroopassa seuraava askel olisi siirtyä auringosta tulevan energian hyödyntämiseen. Aurinkokeräin muuttaa auringon säteilyenergian lämmöksi, jolla sitten lämmitetään sisätiloja ja talousvettä. Aurinkokeräimen arvioitu käyttöikä on 20-30 vuotta. Aurinkopaneeli toimii samalla menetelmällä, mutta se muuttaa auringon säteilyn sähköenergiaksi. Maissa, joissa aurinko siis paistaa, aurinkoenergiaa kannattaisi ehdottomasti käyttää hyödykseen. Suomen oloissa aurinkoenergiaa voisi hyväksikäyttää vain keväästä syksyyn, sillä talvella auringonvaloa ei välttämättä edes näe päivittäin.

Vuonna 2020 European Photivoltaic Industry Associatonin mukaan aurinkokennoilla voidaan tuottaa 12 % Euroopan sähköstä. Suomessa viime vuonna aurinkokennoilla tuotettiin 3 % sähköä sähköverkkoon. Helsingissä on ensimmäinen suomalainen kerrostalo, jonka viidennes kiinteistösähköstä saadaan aurinkokennoilla. Niiden sähköteho on 24 kW.

Suomessa aurinkoenergian käyttö tulisi parhaiten kyseeseen kesämökeissä ja muissa asunnoissa, joissa asutaan vain valoisina aikoina. Uudet aurinkokeräimet ja aurinkopaneelit ovat jopa sisustuksellisesti paremman näköisiä kuin muutama vuosi sitten. Itse en voinut silloin edes kuvitella laittavani tökerön näköistä harmaata laatikkoa lähiympäristöön tai kolkon näköisiä aurinkopaneeleja. Nyt kehitystä on tapahtunut energian talletuskyvyn lisäksi myös ulkonäössä ja se on hyvä asia!

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *