Asu niukasti – säästä rutkasti

pikkutaloPienessä asunnossa on puolensa, varsinkin kerrostalossa sijaitsevassa. Vähäiset neliöt tuovat monenlaista säästöä suurempiin kanssasisaruksiinsa nähden muun muassa lämmitys-, sähkö-, vesi- ja vakuutusmaksuissa. Omakotitaloon verrattuna huoleton kerrostalo-asukas voi unohtaa lisäksi jäte- ja nuohouskustannukset. Hyvässä lykyssä taloyhtiössä on laajakaistaverkkokin valmiina. Kompaktin asunnon vastike on pienempi ja asunnon ostohintakin sen verran alhaisempi, että asuntolainan maksu kohtuullisessa ajassa on realistista.Niukasti asuessa neliöt rajoittavat ylimääräisten tavaroiden keräilyä, joten turhat heräteostokset karsiintuvat ja huonekaluista tulee hankittua vain ne tarpeelliset. Harkituilla valinnoilla arki helpottuu: vieraat voi majoittaa vuodesohvalla, illalliskutsut onnistuvat jatkettavan ruokapöydän avulla. TV, DVD – soitin ja stereot eivät enää ole välttämättömiä, kun vähän tilaa vievä kannettava tietokone voi toimittaa niiden virkaa. Sisustaminen on edullista, nopeaa ja helppoa pienessä tilassa esimerkiksi mattoja, verhoja ja koristetyynyjä vaihtamalla.

Tehoneliöiden siivoaminen ei vie koko päivää, vaan vapaa-aikaa säästyy muille puuhille. Pienessä tilassa järjestyksen pitäminen on helppoa, kun tavaroita ei tarvitse kuljetella huoneesta toiseen. Omakotitalosta luopuessa voi heittää hyvästit paitsi ruohonleikkuulle, lumen luonnille ja piha-alueiden kunnostamiselle – myös kustannuksille, joita niiden suorittamiseen vaadittavat koneet ja laitteet veisivät.

Neliöistä tinkiminen on suuri ekoteko. Luonto kiittää energiasäästöistä ja pienen tilan pakottamasta turhan tavaran karsimisesta. Ehkäpä myös kierrättäminen on ahkerampaa, kun käytössä ei ole suuria varasto-tiloja, mihin säilöä pölyttymään muun muassa pieneksi jääneet vaatteet, lehti-kokoelmat ja alkuinnostuksen jälkeen käyttämättömät kuntoilulaitteet.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *