Maalämmöllä säästöjä lämmityskuluihin

Maalämmöstä on tullut yhä suositumpi lämmitysmuoto, sillä parhaimmillaan se tuo usean sadan euron säästöt vuosittaisiin lämmityskuluihin. Säästön määrä riippuu monesta tekijästä ja lämpöpumpun oikea käyttötapa on siinä merkittävässä asemassa. Toinen asia, joka vaikuttaa tulevaan säästöön on alkuinvestoinnin suuruus. Jos ollaan rakentamassa uutta taloa tai maalämpöön vaihtavassa talossa on jokin vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä jo valmiiksi, on alkuinvestointi silloin pienempi. Maalämpöpumppu vaatii toimiakseen vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän. Maalämpöä voidaan käyttää talon lämmittämiseen sekä käyttöveden lämmittämiseen.

Maalämpöön siirtyminen on helppoa. Maaperään porataan syvä kaivo tai vaihtoehtoisesti keruuputkisto asennetaan maastosta riippuen hieman lähemmäs maanpintaa tai mahdollisesti vesistöön. Sen jälkeen putkisto liitetään maalämpöpumppuun. Energia itsessään tulee suoraan maaperästä, jonne se on varastoitunut auringosta. Energia siis ei tule loppumaan koskaan ja sen hinta ei voi koskaan nousta. Maalämpö on todella ekologista energiaa. Normaalia sähköä kuluu jatkossa vain sen verran, mitä maalämpöpumppu toimiakseen vaatii.

Alkuinvestointi

Maalämmöllä ei ole muita haittapuolia kuin alkuinvestoinnin suuruus. Maalämpöpumpun hankinta, kaivon poraaminen ja järjestelmän asennus ovat melko suuri kertainvestointi. Jotta saa tarkan hinnan, niin kannattaa pyytää tarjous usealta ei maalämpöyritykseltä.

Käyttökulut

Maalämpöpumppu vaatii toimiakseen hieman sähköä, joten siitä tulee kulua. Useimmiten sähkölaskun suuruus tulee olemaan noin kolmannes siitä mitä se oli aiemmin. Pumppua täytyy myös välillä huoltaa, joten huoltokulut kannattaa laskea mukaan vertailua tehdessä. Kannattaa valita maalämpöpumppu luotettavalta toimijalta, jotta voi varmistua siitä, että varaosia on tarjolla pumppuun jatkossakin.

Säästöt

Yleensä säästöä tulee sitä enemmän, mitä suurempi on rakennuksen lämmitettävä pinta-ala. Esimerkiksi kerrostalossa tai rivitalossa maalämmön hinta jakautuu monen maksajan kesken, mikä tekee siitä vielä kannattavamman valinnan.

Maalämpö verrattuna muihin lämmitystapoihin

Eri lämmitystapoja on hieman vaikea vertailla keskenään. Maalämmössä on otettava huomioon se, että alkuinvestoinnin voi jakaa useamman vuoden kesken. Mitä pidemmällä aikavälillä lämmityskuluja vertailee, niin sitä edullisemmaksi lämmitystavaksi maalämpö tulee. Maalämpö tarjoaa jatkossa lähes ilmaista energiaa, mikä nostaa yleensä suoraan talon arvoa ja sen kiinnostusta asuntomarkkinoilla. Useimmiten talon arvonnousu on useita tuhansia euroja.

Eniten etua maalämmöllä lämmittämisestä saadaan silloin, kun verrattaan sitä suoraan sähkölämmitykseen tai öljylämmitykseen. Näiden hinnat ovat nimittäin tulevaisuudessa suoraan riippuvaisia energiahinnoista, jotka ovat nousseet reilusti viime vuosien aikana.

Kotitalousvähennys

Maalämpöpumpun asennuskulut voi laittaa verotuksessa kotitalousvähennyksiin. Maalämpöjärjestelmän asentamiseen käytetyn työn kotitalousvähennys on jopa 45 %.