Hybridiautot Suomessa – Toyota edelläkävijänä

Hybridiautot ovat tulleet Suomeen jäädäkseen. Hybriditeknologia yhdistää sähkömoottorin ja polttomoottorin. Kun autolla ajetaan, niin esimerkiksi jarruttaessa syntyy energiaa. Hybridiauto ottaa jarrutusenergian talteen ja sähkömoottori hyödyntää sitä.

Maailman ensimmäinen täyshybridi oli Toyota Prius, se tuli Suomen automarkkinoille vuonna 1997. Nykyisinkin erityisesti Toyota panostaa täysillä hybridiautojen kehittämiseen ja vuonna 2020 puolet kaikista Toyotoista tulee olemaan hybridejä. Mutta mitkä ovat hybridin edut ja minkä takia hybridiauto kannattaisi hankkia?

 

  1. Autovero kevenee

Suomessa verotetaan autoja päästöjen mukaan. Kun tähän veromalliin siirryttiin vuonna 2008, niin Toyota Priuksen hinta putosi samantien 7000 euroa ja sen myynti nousi huimasti. Myöskään dieselvero ei rasita hybridin omistajan kukkaroa.

 

  1. Edulliset ylläpitokulut

Hybridiauton hankintahinta on korkeampi kuin polttomoottoriauton, mutta sen käyttökustannukset ovat paljon alhaisemmat. Hybridiautoissa ei ole kytkintä, starttimoottoria eikä laturia, jotka kaikki ovat kuluvia osia. Hybridien jarrusysteemi myös säästää auton jarrupaloja ja jarrulevyjä. Näin ollen auton huoltokulut ovat vain murto-osa tavallisen auton huoltoon verrattuna. Hybridiauton akut ovat elinikäiset, eikä niitä tarvitse koskaan vaihtaa. Akuille myönnetään jopa 8 vuoden tai 350 000 kilometrin takuu. Polttoaineen hinta on myös jatkuvasti nousussa ja hybridissä sitä ei kulu niin kuin polttomoottoriautossa.

 

  1. Päästötöntä ajoa

Hybridin CO2 päästöt ovat todella pienet. Kaupunkiajossa Toyotan hybridillä ajettaessa noin 60 % ajosta tapahtuu täysin päästöttömästi sähköenergialla. Jotkut suurkaupungit kuten Lontoo ja Milano ovat vapauttaneet hybridiautot ruuhkamaksuista, koska ne kärsivät autojen tuomista saasteista. Hybridiauto on siis luonnonystävän valinta.

 

  1. Hybridillä ajaminen säästää hermoja

Hybridillä ajaminen kaupunkiajossa ja ruuhkassa on tutkimusten mukaan stressittömämpää ja rennompaa kuin perinteisellä autolla ajaminen. Vaikka autossa on kaksi moottoria, niin sen ajaminen on todella helppoa. Hybridiajamisesta ei myöskään tule minkäänlaista ääntä, mikä vaikuttaa suoraan autolla ajamisen miellyttävyyteen.

Hybridin hinta

Uusi Toyotan hybridi maksaa alkaen 35 000 euroa. Muutaman vuoden vanhan käytetyn Prius hybridin hinta on tullut monta tuhatta euroa alaspäin ja nykyään jo Prius-hybridienkin vaihtoautokanta on Suomessa melko suuri. Autoliikkeissä myytävät toyota vaihtoautot ovat suosittuja myös hybridien kohdalla, koska automyyjät osaavat kertoa hybridien eduista asiakkaille. Toyota Prius on pitkäikäinen auto, joten muutaman vuoden ikäisenäkin sen arvo on säilynyt hyvin.

Muut hybridiautot

Toyotan lisäksi myös Honda, Audi, Porche ja BMW tarjoavat hybridejä, jotka yhdistävät sähkömoottorin ja dieselmoottorin. Lisäksi Citroen, Volvo ja Peugeot ovat tuoneet markkinoille dieselhybridin.