Eläkeläiset hinkuvat vuokra-asuntoihin

 

Suomessa on nykyään uusi ilmiö – eläkeläiset, jotka myyvät omistusasuntonsa ja haluavat asua vuokralla. Tämä joukko vain kasvaa vuosi vuodelta. Ilmiö on uusi Suomessa, koska Suomessa on yleensä arvostettu vain omistusasunnossa asumista. Periaatteena on pidetty, että jos on eläkkeellä, niin on noloa asua vuokralla. Asuntoasioita suunnitellessa on saatettu miettiä, että mitä muut vuokralla asumisesta ajattelevat? Olenko silloin saamaton, jos en ole saanut elämässäni sen vertaa varallisuutta, että voisin asua omassa omistamassani asunnossa elämäni loppuun saakka? Nuoruuden unelmissa on varmasti ajateltu, että eläkkeellä voi rentoutua omassa asunnossa, kun kaikki lainatkin on maksettu.

Tänä päivänä suomalaisten keskuudessa tällainen ajatusmaailma on hieman muuttunut . Ollaan menossa aina vain lähemmäksi kohti Eurooppalaista ajatusta siitä, että vuokralla asuminen on aivan yhtä hyväksyttävää laajassakin mittakaavassa.

Suomessa yhä useampi eläkeläinen joutuu tällä hetkellä miettimään, että riittävätkö rahat elämiseen. Maksukykyvaikeuksia ilmenee ja eläkeläisillä ei ole enää vahvaa uskoa omaan talouteensa. Saattaa olla tilanne, että eläkeläinen on jäänyt leskeksi ja kaikki kulut jotka puolison kanssa ennen jaettiin puoliksi, joutuukin nyt maksamaan yksin. Eläke saattaa olla pieni ja kaikki on Suomessa kallista; ruoka, sähkö, vaatteet, lääkkeet, hyvinvointipalvelut, ravintolapalveluista ja matkailusta nyt puhumattakaan. Jo pienikin vastoinkäyminen, yllättävä kuluerä tai elämänmuutos voi heilauttaa pienituloisen eläkeläisen elämän raiteiltaan. Eläkeläiselle tulee helposti eteen tilanne, jossa täytyy puntaroida omia voimavarojaan ja maksukykyään. Jos omistusasunnon realisointi tulee mahdolliseksi, niin se tehdään. Continue reading