Auringosta maksutta energiaa aurinkokeräimellä tai aurinkopaneelilla

aurinko_pieniTarkoitus oli kirjoittaa artikkeli sähkön säästämisestä. Entä kun kaikki helpot toimet on jo tehty? Näillä tarkoitan, näitä ohjeita että valot sammuksiin, turha elektroniikka pois päältä kokonaan, mahdollisimman paljon puulämmityksen käyttöä, tehokas uunin ja hellan käyttö. Mitä ihminen voi seuraavaksi tehdä?

Continue reading

Vältä kattoremontti – hoito-ohjeet katolle

Usein talon katot jäävät oman onnensa nojaan, sillä harvalla tulee mieleen kiivetä katolle tarkistamaan sen kunto. Usein katolle kiipeääkin vuoden aikana vain nuohooja, joka käy savupiippua nuohoamassa.

Kattoremontti kustantaa useita kymmeniä tuhansia ja on remonttina hankala. Siksi kannattaa tehdä kaikkensa, jotta pystyy siltä välttymään. Liian usein ihmiset kuitenkin havahtuvat tähän liian myöhään, vettä kun tulee jo sisätiloihin. Tavallisimmat kattoremontin syyt ovat aluskatteen viat, rakenteen tuuletusongelmat ja katon vanha ikä. Tiilikaton ikä on noin 50-70 vuotta.

Katto pitäisi tarkistaa kaksi kertaa vuodessa. Erityinen huomio pitäisi kiinnittää läpivientien juuriin (kattoluukut ja -ikkunat), katon lappeisiin, sisäjiiriin, vedenpoistojärjestelmön toimivuuteen, hoitosiltoihin, lyijynostoihin ja yleensäkin katteen kuntoon.

Continue reading